Mærkning og sporbarhed
Det er vigtigt for os hos Kvalitetsmarkiser ApS at vores kunder føler sig trygge ved deres køb. Derfor er vi meget transparente med, hvordan vi gør tingene i vores firma og vi er meget åbne med hvilke produkter vi tilbyder. Hos os hedder eksempelvis markiserne fuldstændig det samme som hos producenten – vi giver dem ikke vores egne navne. Således ved du som kunde 100% hvilket produkt du køber og hvad du kan forvente dig af produktet. Du har med andre ord alle muligheder for at undersøge om det produkt vi tilbyder er noget for dig, hvis du er i tvivl om noget du ikke kan finde på vores side.
Vi gør meget ud af at tilbyde download af teknisk materiale, så man selv kan finde svar på et teknisk spørgsmål. Det kunne jo være man sad og surfede lidt rundt om aftenen hvor vi ikke er tilgængelige på telefonen. Mangler du teknisk dokumentation på nogle af vores produkter, eller testcertifikater kan dette fremsendes ved henvendelse.
Da kvaliteten er i absolut fokus på de produkter, vi tilbyder, er vi meget opmærksomme på dokumentationen og hermed også mærkning af vores produkter. Alle produkter vi tilbyder er som minimum CE mærkede hvilket er lovkrav, hvis man ønsker at sælge denne type produkter i EU.
Hvad er CE mærkning?
CE mærket er fabrikantens erklæring om, at man har fremstillet produktet i henhold til de relevante CE-mærkningsdirektiver og de bagvedliggende europæiske standarder (EN-standarder). CE mærkningen er således fabrikantens underskrift på, at alle relevante direktiver og standarder er overholdt. Ofte vil fabrikantens dokumentation for CE mærkning bygge på en uvildig tredje parts afprøvning som f.eks. en test rapport fra TÜV Nord. CE mærkning er ikke en certificering eller en godkendelse, men et mærke, der angiver, at man overholder visse krav til sikkerhed, sundhed og miljøet inden for det pågældende produktområde. Når der er et direktiv for et produktområde, er kravene i direktivet en slags lovkrav, og standarderne kan hjælpe med at leve op til “lovkravene”.
CE mærket skal sikre fri konkurrence og fri handel inden for EU. CE mærket er dog ikke nogen europæisk version af GS mærket (Geprüfte Sicherheit). CE mærket må således ikke forveksles med et uvildigt godkendelsesmærke.
Udvendig solafskærmning og markiser skal hvis de leveres til et EU land opfylde den europæiske standard DS/EN 13561.
Billedeksemplet nedenfor er taget fra en Kubata markise fra Weinor. En knækarmsmarkise/terrassemarkise kan efter 2016 ikke opnå en højere klassificering end Vindklasse 2 uanset hvor god den er til at modstå vind. Vindklasse 3-6 er udelukkende kun vindklasser som eksempelvis vindstabile Fixscreens og pergolamarkiser kan opnå (produkter med zippet dug).
DS/EN 13561
“Denne europæiske standard angiver ydeevnekrav for udvendige afskærminger, når disse er tilpasset en bygning. Standarden omhandler også betydelige risici for konstruktion, transport, installation, betjening og vedligeholdelse af udvendige afskærmninger (se liste over betydelige maskinelle risici i anneks B). Standarden omfatter alle udvendige afskærmninger og lignende produkter uanset deres udformning og materiale, som defineret i EN 12216: – knækarmsmarkise, saksearmsmarkise, udvendigt rullegardin, glideskinnemarkise, markisolette, facademarkise, markise til ovenlysvinduer, udestuemarkise, Hollandsk markise, udvendig insekt-screen; – solafskærmning. Denne europæiske standard omhandler ikke vindmodstand fra færdige eller semi-færdige produkter, f.eks. Hollandske markiser, færdig eller mobil solafskærmning. De er dog ikke fritaget fra vindmodstand, men prøvningsmotoder for dette findes ikke p.t.. Produkterne, der omhandles i denne standard kan betjenes manuelt, med eller uden kompenserende fjedre eller af elektriske motorer.”
Kilde: www.ds.dk
I DS/EN 13561 er der bl.a. krav til:
- Vindmodstandsdygtighed – producenten skal angive hvor meget vind produktet må anvendes i ud fra vinklasse 0-6.
- Vandmodstandsdygtighed terrassemarkiser – producenten skal angive hvor meget vand produktet kan dræne ved en hældning på 14º og skal minimum kunne dræne 17 l/m2/time.
- Betjening – En manuelt betjent markise må ikke være for svær/tung at betjene.
- Korrosion, hvis der er anvendt metal. Producenten skal bl.a. have udført saltspray-test og opfylde nogle krav vedrørende dette.
- Der er krav til vand-penetration, farveægthed og brudstyrke af markiseduge.
- Sporbarhed – Alle enkelte markiser skal kunne identificeres og spores tilbage til produktionssted. På et mærke på markisen skal der som minimum stå navn og adresse på producent og produktionsår.
- EL-mæssigt er der en mange krav bl.a. sikkerhedskrav der skal opfyldes ud fra EU-regler.
Der er ca 24 forskellige direktiver og standarder man skal overholde og kunne dokumentere i minimum 10 år efter sidste produktionsdato for at kunne CE mærke en markise.
Man oplever jævnligt svindel med CE mærkning, hvor det især er produkter fra Østen, der svindles med. Disse produkter kan have fået påklistret et “falsk” CE mærke eller simpelthen mangle et CE mærke. Det er bl.a. byggematerialer og elektriske produkter, der typisk svindles med. Ofte sætter producenter selv et CE mærke på deres produkter og først under en kontrol, kan de risikere at blive taget af markedet. I Danmark er det blandt andre Sikkerhedsstyrelsen der skal kontrollere, at produkterne lever op til CE mærket.
I 2013 blev der ved en omfattende Svensk undersøgelse af USB-ladere, taget 10 ud af 10 kontrollerede produkter af markedet – 50% af overholdte ikke CE mærkets krav og kunne antænde ved brug.
Vores overbevisning er, at der klart også svindles med CE mærkning på markiser og anden udvendig solafskærmning. Dette har vi op til flere gange oplevet fra kunder vi har besøgt, som har været uheldige med eksempelvis en markise fra Kina. Den markise fra Kina som vi har været ude at se på, har på ingen måde fra starten kunne opfylde normer og standarder fra EN 13561. Dette selvom der på markisen sad et CE mærke. Vi mener hermed at producenten i Kina bare har klisteret et CE mærke på markisen uden at opfylde de krav der følger med CE mærket.
Vi anbefaler klart, at man undersøger gyldigheden af et CE mærke, inden man køber en markise, da man ellers kan risikere at købe et produkt der for det første ikke er sikkert, men også et produkt der ikke holder særligt længe.
CE mærkning af Renson Pergola
En Renson Pergola som eksempelvis Algarve eller Camargue er konstrueret ud fra europæisk produktstandard EN 1090-1 som er påkrævet for at pergolaer af aluminium kan blive solgt og brugt i EU med CE mærkning. Hvis et produkt er produceret efter denne standard er der bl.a. fastsat tekniske krav til konstruktionen.
Nedenfor ses skema fra DOP (Declaration Of Performance: DOP-2018-OU016) for en Renson Pergola. Dette er Rensons overensstemmelses erklæring om at produktet overholder kravene i CE mærket. Her kan man bla. se at den ligger i brandklasse A1, hvilket måske skal oplyses, ved ansøgning af byggetilladelse.
Renson tilbyder ofte mere!
Ofte kan vi på produkter fra Renson tilbyde større garantier, end dem der er fastsat i standarderne. Bla. kan man på alle Renson Fixscreen og Renson Topfix tilbyde en vindtolerance på ca. 30 m/s, hvilket er orkanstyrke. Desuden ydes der altid en lak-garanti på 10 år ved Renson Seaside Quality A lakeringer.
Send os besked!
Ønsker du at høre mere omkring hvad vi kan tilbyde, kan du finde rigtig meget information her på vores hjemmeside. Du har også muligheden for at booke os til et konsulentbesøg hos dig eller bestille tid i vores Showroom.
Nedenunder kan du udfylde kontaktformularen, så vil vil vende retur til dig hurtigst muligt.